KINGSIZE GEBOREN! GEZOND EN WEL!

Op 17 maart een zeer fraaie (bijna) lentedag werd het hengstveulen Kingsize geboren. Na een vlotte bevalling buiten in de wei om tien uur ’s ochtends, volgde ook de verdere starveulen Zamt van het nieuwe leven van Kingsize heel soepeltjes. Binnen een half uur op eigen benen en niet veel later de eerste melk te pakken.

Moeder Zambuca (Zwallon H) Concorde X Indoctro), Keur IBOP springen en Z dressuur zorgt uitstekend voor Kingsize en laat ook heel lief ons bij haar veulen komen. Het gaat inmiddels heel goed met moeder en kind en Kingsize doet zijn naam nu al eer aan, een groot en sterk veulen wat als een Koning door de wei galoppeerd. We genieten er volop van!

 

Alle bodems gerenoveerd met Xp4 vezel

Om kwaliteit te kunnen blijven garanderen hebben we sinds kort al onze bodems gerenoveerd. De 20 x 60 buitenbaan, de 20 x 40 binnenbaan en de longeerkraal. Na flink wat bezichtigingen her en der hebben we besloten om de Xp4 vezel van Stabon te gebruiken. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe de gehele renovatie tot stand kwam. Eerst werden de bodems waterpas gemaakt met een laser gestuurde egalisator. Toen zijn de vezels erop aangebracht en er doorheen gefreesd.

Het resultaat; een mooie vlakke, stabiele en veerkrachtige bodem die het vocht veel beter kan absorberen en weer afgeven. Kortom we zijn er otzettend blij mee en de paarden ook!

Meer info www.stabon.nl
juli 2014 065 juli 2014 053 juli 2014 056

Brandweer korps Elspeet krijgt training bij stal Damsma

Afgelopen maandag 4 maart en 11 februari jongstleden werd het brandweerkorps van Elspeet getraind in “het redden van grote huisdieren”. Deze training is speciaal voor grote huisdieren in nood. Het aantal ongevallen met grote huisdieren neemt de laatste jaren erg toe. Dat is vooral te wijten aan de veranderingen binnen de paardenwereld. Koeien verdwijnen langzaam uit bepaalde regio’s en de paardensport wordt steeds populairder. Tijdens de brandweeropleiding wordt weinig tot geen aandacht besteed aan het onderdeel redden van grote huisdieren met als gevolg dat er door gebrek aan kennis teveel ongevallen plaatsvinden. De kracht en de onberekenbaarheid van een paard of koe wordt te vaak onderschat

Harko Kwakernaat en Ronald Vegter van het bedrijf K&K Rescue Horse Fire training en wij als accommodatie met assistentie van Marlies verzorgden de training. Tijdens de theorie kwamen doormiddel van filmpjes veel praktijkvoorbeelden aan bod waarbij er vooral te zien was hoe het niet moet, waardoor er onnodig ongelukken gebeuren met zowel mens als dier tijdens een reddingsoperatie. Tevens werden er veel technieken voor een reddingsactie besproken bij brand in een paardenbedrijf of een te water geraakt paard. Ook werden de brandweerlieden gewezen op omgangsregels en risico factoren van een paard in paniek

Na een pittige theorie werd een groot aantal handelingen in de praktijk uitgevoerd. Hiervoor werd het grote Friese paard Bas gebruikt. Bas was een “gewillig” slachtoffer en liet de brandweerlieden rustig hun handelingen doen. Ook werd er een oefening gedaan met de juiste benadering van een paard als een brandweerman met beademingsmasker de stal in komt. Vanwege het geluid kunnen paarden daar toch wel ernstig van schrikken. Maar met de juiste begeleiding van Harko ging dit vlekkeloos. Kortom een leerzame avond en samen met het enthousiaste Korps Elspeet was het een geslaagde training!

We zijn goed gekeurd lid Stichting Veilig Paardrijden en zijn Aequor gercertificeerd leerbedrijf geworden

Sinds medio januari zijn we als pensionstal en paardensportbedrijf gekeurd en goed bevonden namens de Stichting Veilig Paardrijden. Dit veiligheidscertificaat geeft een erkenning aan het bedrijf dat we de accomodatie en de diploma’s allemaal op orde hebben en vanuit een veilige omgeving de klant en bezoeker nog beter van dienst kunnen zijn. Ook hebben we de erkenning van Aequor ontvangen en zijn we een gecertificeerd leerbedrijf geworden. Aequor is de schakel tussen bedrijf en school/leerling om het praktijkonderwijs te toetsen en waarborg te kunnen staan voor een leerzame en veilige werkplek voor de leerling. We mogen leerlingen van de de opleidingen NHB Deurne en van de opleiding Paardenhouderij een stageplaats bieden en ze de mogelijkheden geven om bij ons de praktijk te leren. Een welkome ondersteuning voor onze werkzaamheden en een unieke en gezellige plek met zeer afwisselend werk voor een stagiere. Zo kunnen bedrijf en leerling wat voor elkaar betekenen. We verwachten onze eerste stagiere binnenkort.

nov 2011 049-1nov 2011 052